Tipy pro zařízení udržitelného interiéru

Udržitelnost se stává stále důležitějším tématem v interiérovém designu. Jedná se o přístup, který se zaměřuje na ochranu životního prostředí a zlepšení kvality života. Trendem se stává vzrůstající zájem o přírodní a ekologické alternativy materiálů. Pokud se chystáte zařídit, nebo předělat váš interiér v souladu s principy udržitelnosti, přinášíme vám pár tipů, jak na to.

Kvalitné a ekologické materiály

Jedním z hlavních prvků udržitelného interiéru je používání eko materiálů. Tyto materiály jsou často vyrobeny z přírodních zdrojů, jako jsou dřevo, kámen, ratan, hlína, vlna, bavlna a jsou snadno recyklovatelné. Přírodní materiály nejen nezatěžují životní prostředí, ale pomáhají vytvořit útulné a příjemné místo pro život.

I v případě výběru ekologických materiálů byste neměli upouštět od kvality. Kvalitní materiály mají delší životnost a vydrží vám léta, takže je nemusíte zakrátko měnit za nové.

sedacka Brick

sedačka BRICK

Nadčasový dizajn

Důležitým krokem při plánování udržitelného interiéru je myslet do budoucna. Nenechte se zlákat aktuálními trendy a spíše se zaměřte na nábytek, který obstojí ve zkoušce časem. Výběr správného nábytku je investicí do budoucna. Pokud si např. zvolíte sedačku v nadčasovém stylu, která je kvalitní, je vysoce pravděpodobné, že vám vydrží dlouhá léta. Mezi nadčasové materiály patří dřevo, sklo, keramika, kůže nebo kov. Tyto materiály mají nejen dlouhou životnost, ale takové dřevo nebo kůže věkem získávají na kráse. Přestože se i mírně opotřebují, stanou se z nich osobité kousky, které dodají vašemu interiéru charakter.

Výběr trvanlivých a nadčasových kusů nábytku je zároveň ideální volbou pro ochranu životního prostředí. Takový nábytek vám bude dobře sloužit desetiletí a neskončí pohozený na skládce po pár použitích, jako je tomu v případě některých levných a nekvalitních kusů nábytku.

Díky pokrokovým technologiím existují již materiály, které přispívají k dlouhé životnosti nábytku. V případě sedaček jsou to speciální potahy vyznačující se vysokou odolností a trvanlivostí. V naší nabídce naleznete širokou nabídku takových potahových materiálů v různých barvách a strukturách. Mezi udržitelné materiály patří i  kůže. Kožené sedačky jsou elegantní, luxusní a nepodléhají měnícím se trendům.

Svetlo

Pri zariaďovaní udržateľného interiéru zohráva správne osvetlenie dôležitú úlohu. Prirodzené svetlo je jedným z najlepších spôsobov, ako šetriť energiu a zlepšiť kvalitu života v interiéri. Osvetlenie dokáže vytvoriť v interiéri požadovanú atmosféru a náladu. Aktuálne trendy sa zamerali na osvetlenie ako na umelecký doplnok. Moderné sú svietidlá, ktoré sú výsledkom remeselného spracovania. Do pozornosti sa tiež dostávajú lampy z prírodných materiálov, ako sú ratan, trstina alebo prútie. K dosiahnutiu udržateľného dizajnu v interiéri prispejú i svietidlá z keramiky alebo fúkaného skla.

Používajte úsporné žiarovky a LED svietidlá, ktoré spotrebujú menej energie a majú dlhšiu životnosť ako tradičné žiarovky.

Minimalizmus

Minimalismus je jedním z hlavních pilířů udržitelného designu. Je to v podstatě životní styl, který představuje odvrácení se od materialistického způsobu života a hledání cesty v jednoduchosti a harmonii. Ovšem is minimálním designem lze docílit maximálního účinku. Minimalismus podporuje především koupi kvalitních a dlouhodobě moderních věcí, což představuje mnohem menší zátěž pro životní prostředí. Namísto zbytečných kusů nábytku nechte v obýváku vyniknout dominantní prvek, jako je sedačka. Vyberte si kousek, jehož krása spočívá v kvalitních materiálech a nadčasových tvarech. Přidejte jednoduché, avšak esteticky poutavé doplňky, čímž docílíte v interiéru pohodlí a útulnosti.