Tipy pro péči o čalouněnou sedačku

Látkové sedačky jsou u zákazníků oblíbené zejména pro jejich širokou paletu barev, struktur a vzorů. Péče o čalouněný nábytek se může zdát náročná, ale pokud zvolíte správný potah, bude to opravdu hračka. Přinášíme vám pár tipů, jak si vaše sedačka zachová nový vzhled dlouhá léta.

Výběr potahu

Krásné barvy, rozmanité struktury a měkké materiály. To jsou důvody, proč milujeme látkové sedačky. Čalouněné potahy dokážou ovlivňovat všechny naše smysly. Jsou esteticky přitažlivé a vyvolávají příjemné pocity při doteku. Jen si představte, jak se zaboříte do hebké sametové sedačky.

Samotný potah sedačky představuje velmi důležitý prvek. Rozhoduje o tom, jestli se nám sedačka líbí a také ovlivňuje její životnost. Vybírejte proto materiály se speciální povrchovou úpravou, které se snadno čistí a jsou kvalitní. Všímejte si vlastností látky, jako jsou vysoká odolnost a oděruvzdornost. Výběrem správného materiálu nejenže prodloužíte životnost vaší sedačky, ale také ušetříte spoustu času a energie při péči o ni.

péče o látkovou sedačku

Vysávání

Sedačku pravidelně vysávejte, čímž ji zbavíte částic usazeného prachu. Při vysávání použijte nástavec s kartáčkem, díky kterému ochráníte látku před poškozením. Vysáváním sedačky zabezpečíte nejen její čistotu, ale také sjednotíte barvu látky.

Ochrana potahu

Dopřejte vašemu gauči zvýšenou péči v podobě impregnace. Díky ní se na sedačce vytvoří film, který pomáhá odpuzovat vodu a také slouží jako ochrana materiálu. Potah je tak odolnější a méně náchylný ke znečištění. Dbejte také na to, aby sedačka nebyla vystavena přímému slunečnímu záření, které způsobuje blednutí potahu.

Čištění v případě nehody

Rozlitá káva, džus víno nebo jiné znečištění. Nehody se stávají a je nereálné sedačku 100% ochránit. V takových případech je důležitá rychlá reakce, aby skvrna nezaschla nebo nevsákla do hlubších vrstev. Tekutinu nejprve vysajte suchým hadříkem bez mnutí. Použitím jemného mýdla a vody skvrnu opatrně odstraňte. Přebytečnou vlhkost vysajte suchým ubrouskem.

Péče o polštáře

Pokud jsou součástí vašeho gauče polštáře, i ty vyžadují určitou péči, jelikož se časem uleží a splasknou. Aby si zachovali svůj původní tvar, při úklidu je dobře potřásejte. Polštáře se doporučuje pravidelně otáčet, aby se rychle neproležely a nevydraly.