Skandinávský styl bydlení

Skandinávský styl bydlení je funkční, estetický a uklidňující. Do prostoru přináší příjemnou atmosféru a nádech přírody. Pojďme se spolu podívat, proč je severský styl tak populární a co jej charakterizuje.

skandinavsky dizajn

Zdroj: pinterest.com

Severské bydlení: hlavní prkve

Skandinávský styl bydlení je typický pro severské krajinky, jako jsou Finsko, Norsko, Island a Dánsko. I když každá z těchto zemí má svůj specifický styl bydlení, mezi společné znaky patří příroda, minimalismus, jednoduchost, světlo a útulnost. Dlouhé zimní dny bez světla se podepsaly na tom, že seveřané si vytvářeli interiér, ve kterém se chtěli cítit příjemně. Moderní severský styl je uklidňující, útulný a zároveň působivý.

Minimalismus ve skandinávském stylu

Jedním z nejvýznamnějších prvků skandinávského stylu je minimalistický přístup k designu. Minimalismus vychází z tradice jednoduchosti a skromnosti, které jsou zakořeněny v kulturních hodnotách těchto zemí. Minimalistické prvky lze pozorovat v celém designu, od architektury až po nábytek a dekorace. Pravidlem je, že méně je více a každý prvek v interiéru by měl mít svůj účel a funkci. Nesnažte se interiér přeplnit věcmi, které zbytečně poutají pozornost, aby celý design neztratil své kouzlo.

Jednoduchost a funkčnost

Nábytek v severském designu je esteticky příjemný, praktický a funkční. Většinou se jedná o kombinaci přírodních materiálů a moderních, jednoduchých linií, které jsou charakteristické pro tento styl. Častokrát se v severském designu využívá nábytek, který je víceúčelový.

Podlaha musí dýchat

V severském stylu koberec nikdy nezakrývá celou podlahu. Důležité je, aby podlaha dýchala a aby vynikla její přirozená krása a čisté dřevo. Můžete použít menší koberečky, které by měly být z přírodního materiálu, jako jsou vlna, bavlna, kůže nebo kožešina.

Přírodní materiály

Základem skandinávského designu je dřevo, a to hlavně syrové, opracované tak, aby vynikla jeho přirozená struktura. Dřevo najdeme v severském designu naprosto všude, ať už jsou to dřevěné podlahy, obklady ze dřeva, dřevěný nábytek nebo dřevěné doplňky. Aby byly zachovány světlé barvy, které jsou typické pro skandinávský design, měli byste sáhnout po světlejších druzích dřeva. Ideální je dřevo z jehličnatých stromů, jako je borovice. Z listnatých stromů je vhodné dřevo bukové nebo světlý dub. Tato barevná paleta vám pomůže dosáhnout autentickou skandinávskou estetiku. Z přírodních materiálů se také skvěle hodí kámen, sklo, bavlna nebo vlna.

Severská paleta barev

Přírodní materiály v kombinaci se světlými tlumenými barvami vytvářejí pocit pohodlí a útulnosti. Ve skandinávském designu dominují světlé a neutrální barvy, které jsou inspirovány přirozeným okolím. Tyto barvy přispívají k pocitu čistoty a jednoduchosti. Základ tvoří bílá barva, odstíny šedé, hnědé nebo černé. Pokud je pro vás bílá barva příliš nudná, můžete místo ní použít teplejší a krémovější odstíny, jako jsou pískové, máslové nebo karamelové odstíny.

Přirozené světlo

Severská zima je dlouhá a denní světlo je k dispozici minimálně. Proto se skandinávský styl bydlení usiluje využít přirozeného světla na maximum. Typická jsou velká okna a prosklené stěny. Záclony a závěsy se ve skandinávském stylu nepoužívají. Interiér můžete doplnit také vkusným interiérovým osvětlením, jako jsou lustry, bodová svítidla, lampy a lampičky. Ty by svým designem měly reprezentovat minimalistický a jednoduchý styl, který je pro tento design typický.