Sedačka Chesterfield: Nadčasová klasika

Sedačky Chesterfield jsou něco jako jezdecké holínky ve světě nábytku - mají britské kořeny, většinou jsou vyrobeny z kvalitní hnědé kůže a už celá staletí fascinují svým ikonickým stylem.

Luxusní pohovka čalouněná pravou kůží, hluboké sezení, nízký hřbet, vysoké podpěrky na ruce a výrazné prošívání. To jsou typické znaky, které si sedačka Chesterfield zachovává již od svého zrození. Od džentlmenských klubů se postupně dostala do anglických aristokratických domů a stala se jedním z nejvyhledávanějších kusů nábytku, na který dnes běžně narazíte v moderních domech, hotelových lobby, kancelářích nebo obchodech.

Jak se z obyčejné pohovky stal jeden z nejoblíbenějších kusů nábytku? Abychom našli odpověď, musíme se vrátit přibližně 300 let zpět do minulosti.

Sedačka Chesterfield a její příběh

První zmínka o "Chesterfield" se objevuje v 18. století, kdy se tento termín použil pro označení kusu nábytku připomínajícího gauč. I když neexistují žádné oficiální dokumenty, které by tento příběh potvrdily, říká se, že za zrodem sedačky Chesterfield stál lord Philip Stanhope, čtvrtý hrabě z Chesterfield, po kterém je gauč pojmenován.

Lord Stanhope byl obdivovaným spisovatelem, státníkem a také známým udavačem trendů své doby. Patřil k jedné z nejbohatších britských aristokratických tříd. Říká se, že hrabě si dal vyrobit pohovku, aby mohl sedět vzpřímeně a při sezení si nemačkal svůj oblek. Výsledkem byl první předchůdce pohovky Chesterfield. A tu příběh zdaleka nekončí.

Když byl lord Stanhope na smrtelné posteli, zavolal k sobě komorníka a řekl mu, aby dal panu Dayrollesovi, který ho přišel navštívit, židli. Pravděpodobně tím myslel místo k sezení. Komorník to pochopil tak, že má hraběti Dayrollosovi doslova předat prototyp pohovky Chesterfield, což také udělal. Ten ji nechal přepravit do svého domu a vystavil na odiv všem svým návštěvníkům. Pohovka sklidila tolik obdivu, že postupně každý chtěl vlastnit tento honosný kousek a mnozí hosté si nechali vyrobit vlastní verze. A tak se Chesterfield dostal do majestátních aristokratických domů vyšší třídy v celé Británii.

sedačka chesterfield historie

Zdroj: housebeautiful.com

Inovace a důraz na komfort

V 18. století se pozornost obrací k pohodlnému sezení a zvyšují se nároky na komfort. Do sedačky se začínají přidávat další vychytávky a prvky, jako pružiny, koňské vlasy nebo vtažené knoflíky. Vedle kůže se jako potahová látka začíná používat samet. Tyto dva materiály jsou oblíbené dodnes a představují typický vzhled sedačky Chesterfield. Postupně se tak zrodila pohovka, která se stala synonymem luxusu a pohodlí a kromě anglické aristokracie si nacházela cestu i do domů střední třídy.

Zdroj: digsdigs.com

Po více než 300 leté historii lze sedačku Chesterfield právem nazvat nadčasovou klasikou. Ať už se vám líbí minimalistický styl bydlení, nebo upřednostňujete klasiku, retro či luxus, sedačka Chesterfield dokonale zapadne do každého interiéru.

Sedacia súprava EASY

Sedačka MILENIUM Chesterfield