Sedačka a její vliv na naše zdraví

Sedačka by měla do vašeho obývacího pokoje přinést skutečné pohodlí a vytvořit místo, které je jako stvořené pro relaxaci a chvíle pohody. Věděli jste ale, že sedací souprava může ovlivňovat i naše zdraví a psychiku? Koupi nové sedačky bychom tedy rozhodně neměli podceňovat a při výběru bychom měli myslet i na zdravý komfort.

Sedací souprava je hned po posteli nejvíce používaným kusem nábytku v domácnosti. Na gauči trávíme opravdu hodně času. Ať už je to díváním se na dobrý film, lenošením, hraním si s dětmi nebo setkáváním s rodinou a přáteli. Tak, jak je důležitá správná postel, i sedačka by měla našemu tělu poskytnout komfort, který si zaslouží.

Sedačka pro zdravá záda

Kvalitní sedačka by vám měla především přinést plnohodnotný relax a úlevu pro celé tělo. Pohodlí je subjektivně vnímaný pocit au každého se může lišit. To, že je sedačka měkká a příjemná na omak ještě neznamená, že je vhodná i pro zdraví vašeho krku a páteře. Pokud jde o výběr vhodné sedačky, měli byste se zaměřit na klíčové body, jako jsou výška zádových opěrek, hloubka sezení, měkkost, resp. tvrdost sedáků a kvalita výplně.

sedačka zdravý záda

Ideální výška a hloubka sedáku

Optimální výška a hloubka sedáku závisí především na výšce vaší postavy. Obecně platí, že při sezení byste měli mít nohy a kolena v 90 stupňovém úhlu a chodidla pevně na zemi. Hlavu drže zpříma v jedné linii s páteří. Takové sezení by vám mělo přinášet pohodlí a rozhodně byste neměli pociťovat žádné napětí.

Pokud se ve vaší domácnosti nacházejí osoby s různou výškou, ideální volbou je sedačka s polohovatelnými opěrkami zad a hlavy. Každý člen domácnosti si tak může najít polohu, která mu nejvíc vyhovuje.

Pohodlná výplň sedačky

Pokud si chcete zachovat zdravá záda, příliš měkká sedačka nemusí být pro vaše tělo nejlepší volbou. Při sezení byste měli mít přirozeně zakřivené kříže a měli byste být schopni ze sedačky pohodlně a snadno vstát. Pokud se z gauče zvedáte s velkou námahou, časem se to může projevit bolestí zad. Jelikož váha a síla každého jedince je jiná, v podstatě neexistuje ideální výplň sedačky pro každého. Proto vám doporučujeme staré známé - zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Při výběru sedačky se posaďte a pozorujte, jak na vás působí. Přejeďte rukou po potahu a vnímejte jeho kvalitu. Vyzkoušejte područky, nastavte si opěrky hlavy a zad, vyložte nohy. Sedí se vám příjemně? Necítíte žádnou skrytou bolest během sezení? Zkuste si lehnout a znovu vnímejte odezvu vašeho těla. Takto vyzkoušejte více modelů, dokud si nebudete jisti svým výběrem.

Navštivte naše prodejny, vyzkoušejte si sedačky a nechte naše prodejce, aby vám pomohli vybrat tu pravou. Rádi vám poradíme a pomůžeme v našich prodejnách v Bratislavě, Trnavě nebo Praze. Těšíme se na vaši návštěvu.