Otoman, divan a pohovka: Další možnosti sezení

Věděli jste, že obývák můžete kromě klasické sedačky doplnit i jiným sedacím nábytkem? Získáte tak extra místo k sezení a snadno usadíte i větší návštěvu. Otoman, divan nebo pohovka. Dokážete je rozeznat?

Otoman jako místo pro relax

Ten pocit, když se po náročném dni natáhnete na gauč a podíváte se na dobrý seriál nebo film. A přesně na to vám otoman výborně poslouží.

Pojmenování "otoman" pochází z dob Osmanské říše a byli to právě Turci, kteří přinesli do Evropy tento typ sezení, resp. ležení. Otoman představuje nízkou pohovku bez opěradel, která je vyvýšená v místě pod hlavou. Může jít o samostatně stojící kus nábytku, v současnosti je však velmi oblíbený jako součást rohové sedačky nebo sedačky do tvaru U. Poskytne dostatek místa k sezení i ležení a další výhodou je skrytý úložný prostor, kterým jsou moderní otomany již běžně vybaveny.

Stylový divan

Chcete-li ve vašem obývacím pokoji něco skutečně originální s nádechem luxusu, vyzkoušejte divan. Tento kus nábytku kdysi sloužil jako denní postel a dnes si opět nachází své místo v interiérovém designu. Zatímco v našich končinách upřednostňujeme klasické sedačky, v zahraničí se divan těší stále větší oblibě.

Divan má zpravidla tvar dlouhé nízké pohovky, která je ukončena polštáři sloužícími jako opěrka hlavy. Součástí tohoto druhu sedačky může být i elegantně tvarované opěradlo. Název pochází z perštiny a původně šlo o turecké odpočívadlo.

Pohovka poslouží na odpočinek

Pojmy pohovka a sedačka se zvykne označovat stejný kus nábytku. Ve skutečnosti je však mezi nimi podstatný rozdíl.

Výraz pohovka pochází z francouzského coucher, což v překladu znamená ležet nebo lůžko. A přesně pro tento účel se pohovka kdysi využívala, a to zejména v dobách Viktoriánské éry. Oproti klasické sedačce je menší, designově strohé, nemá opěradla rukou a vejdou se na ni maximálně dva lidé. Pohovky se hodí do kanceláří, čekáren nebo prostorných chodeb.