Najděte vhodné místo pro vaši sedačku

Pokud zařizujete obývák, obvykle se to začíná výběrem sedací soupravy. Sedačka je nejoblíbenější a také nejvyužívanější kus nábytku a ústřední bod obývacího pokoje. Od umístění sedačky se odvíjí zařízení celé místnosti.

Dobré uložení sedací soupravy je rozhodující pro celkové sladění prostoru, harmonii a dokonalý design. Jen tak může vaše nová sedačka plnit správně svou praktickou i estetickou funkci. V některých interiérech je místo pro gauč už dopředu jasné, ale někdy to až tak snadné není a třeba nad celkovým rozložením nábytku více popřemýšlet. Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou najít optimální místo pro vaši sedací soupravu.

Rozdělte prostor

V menších místnostech se sedací souprava zvykne umístit při stěnu. Pokud máte velký prostor, nechte ho vyniknout! Hřbet sedačky vám poslouží na optické oddělení jednotlivých zón. Pro tento účel se hodí zejména sedačky jednoduchých tvarů s čistými liniemi. Důležitý je i výběr barvy. Zvolte sedací soupravu v decentních odstínech bílé, pískové nebo světle šedé a získáte tak vzdušný prostor plný světla.

Najděte vhodné místo pro vaši sedačku

Harmónie a rovnováha

Když zařizujete obývák, konečný výsledek by měl tvořit jeden harmonický celek. Při uspořádání nábytku myslete na rovnováhu. Pokud na jednu stranu umístěte příliš mnoho opticky těžkých věcí, celý prostor tak působí nevyváženě. Sedačka představuje velký kus nábytku, proto se na vyrovnání místnosti doporučuje umístit naproti ní dvě křesla nebo rovnou další pohovku. Pokud kvůli prostoru musí být sedačka u zdi, nechte mezi nimi alespoň malý prostor. Uvidíte, jak takový detail může dodat vzduch celé místnosti.

Vzdálenost sedačky od televize

Kde najdeme sedací soupravu ve většině domácností? Odpověď je jednoduchá - oproti televizoru. Je to už jakýmsi zvykem, že novou sedací soupravu nevybíráme jen za účelem domácího posezení, ale i ležení před televizí. Zážitek ze sledovaného filmu však neovlivňuje pouze kvalita obrazu televize. Jedním z důležitých faktorů je i správná pozorovací vzdálenost mezi televizorem a sedačkou. Mnohé studie ukázaly, že nejpříjemnější se televize dívá ze vzdálenosti 2,5 násobku úhlopříčky. Zároveň platí, že čím je větší obraz, tím větší by měla být vzdálenost.

Sedací souprava pod oknem

Někdy prostor nedovoluje jinak a sedačka musí být položena pod oknem. Nevýhodou tohoto řešení je následné umístění televizoru, ve kterém se může odrážet světlo z okna. Pokud vám to nevadí, resp. televizor nemáte, sedačka může vypadat velmi dobře i v této pozici. Myslete však na to, že zadní část pohovky by měla být relativně nízká, aby nezakrývala okno. Nezapomeňte nechat prostor mezi sedačkou a oknem, aby celkový dojem nepůsobil stísněně a měli jste také pohodlný přístup.

Rohová sedačka

Kam s rohovou sedačkou? Že do rohu? Nemusí to být pravidlo. Sedačka do tvaru L se v interiérovém designu s oblibou umísťuje do prostoru a využívá se na optické oddělení jednotlivých částí místnosti. Máte spojenou kuchyni s obývákem? Vyzkoušejte použít jako dělicí prvek rohovou sedačku a výsledkem bude krásně otevřený vzdušný prostor.