Kožené sedačky a jejich výhody

Mnoho spokojených zákazníků nedá na koženou sedačku dopustit a nikdy by ji nevyměnili za žádnou jinou. Kožená sedačka je nadčasová, elegantní a představuje investici, která vydrží opravdu dlouho. Jaké jsou její přednosti a jak se o ni starat? Pojďme se na to podívat blíže.

Kůže je přírodní materiál, který má po zpracování svůj originální vzhled, díky čemuž je každá sedací souprava unikátní a jedinečný kus nábytku. Může se lišit barvou, strukturou nebo žilkováním. Nejčastěji se používá kvalitní hovězí kůže. Je příjemná na dotek i na pohled. Občas se setkáme s názorem, že kožená sedačka je v zimě studená a v létě se na ni zase lepí pokožka. Kvalitní kůže se však přizpůsobí teplotě vašeho těla a místnosti a člověk se na ní nepotí. Pro vyšší komfort však možná přes gauč přehodit deku nebo jinou přikrývku. Faktem však je, že velké procento těch, kteří si jednou pořídí koženou sedačku, již při tomto typu zůstanou po celý život.

Výhody kožené sedačky

Mezi hlavní přednosti kožené sedací soupravy patří silný a odolný povrch. Zachovává si tak nezměněn vzhled a sedačka vypadá jako nová po dlouhou dobu. Díky vlastnostem přírodního materiálu dokáže dýchat, není náchylná na roztoče a nelepí se na ni prach. Je tak ideální volbou pro alergiky. Její další výhodou je snadná a nenáročná údržba. Zatímco látkové sedačky musíte vysávat a tepovou, kůže se jednoduše očistí vlhkým hadříkem. Problém tak nebudete mít ani s rozlitými nápoji nebo jinými skvrnami, což ocenění zejména rodiny s dětmi.

Kožená sedačka v interiéru

Kožený gauč rozzáří celou místnost a dodá jí punc noblesy a luxusu. Mezi zákazníky je nejvíce oblíbená černá kožená pohovka, tmavohnědá a světlehnědá. Lze je považovat za stálice na trhu, která neztrácejí na popularitě. Následují jemné odstíny kávové, smetanové až po bílou. Kožená sedačka může ve srovnání s látkovou působit v interiéru studeně, designéři proto doporučují kombinaci s teplejšími materiály nebo barvami. Kůže se dobře doplňuje s dřevěným nábytkem, dřevěnou podlahou nebo světlým kobercem.

Kromě obývacího pokoje nacházejí kožené sedačky uplatnění v kancelářích, čekárnách nebo jiných prostorách, kde je častý pohyb lidí a kde se ocení odolný materiál.

Péče o kožené sedačky

To, jak dlouho vám bude kožená sedačka sloužit, záleží především na správné péče, ošetřování a čištění. Kůže je přírodní materiál a proto se chová jinak, než např. potahový materiál z látky. Nevyžaduje vysávání ani tepování. Postačí vlhký hadřík, pomocí které jednoduše setřete ze sedačky prach, skvrny a jiné nečistoty. Tuto údržbu byste měli provádět alespoň jednou za týden. Při čištění se vyhněte silnému tlaku, aby na sedačce postupně nevznikly nepěkné lesklá místa.

Vaše sedačka se bude těšit, pokud její občas dopřejete ošetření impregnací. Tím se postaráte o to, aby kůže byla vláčná, měkká a voňavá. Impregnaci kožené sedačky můžete dělat jednou za měsíc, minimálně však jednou za rok. Používejte při tom přípravky určené speciálně na kůži a od ověřených výrobců. Jen tak budete mít jistotu, že o vaši koženou sedačku je 100% postaráno. Na takto ošetřeném povrchu se snadněji zbavíte i skvrn od pera nebo fixů.

Kožený materiál může reagovat s různými barvivy, proto si dejte obzvlášť pozor u oblečení, které pouští barvu, jako jsou např. rifle. Kůže může tyto pigmenty na sebe navázat a nedají se již odstranit.

Důležité je také umístění kožené sedačky. Měla by být dostatečně vzdálena od radiátoru nebo krbu. Také by neměla být vystavena přímému slunečnímu záření, což by mohlo způsobit barevné fleky.

Investice do kožené sedačky je poměrně vysoká a pohybuje se v tisících eur. Proto je důležité, abyste kupovali jen od ověřených výrobců sedacích souprav, kteří si potrpí na kvalitu. Jen tak se můžete z vaší kožené sedačky těšit opravdu dlouho.