Kožená sedačka: Ano, či ne?

Kožená sedačka je nadčasová klasika, která nikdy nevyjde z módy. A právě věkem získává ještě více na kráse. Jsou však kožené sedačky vhodné pro každého? A vyplatí se do nich investovat? Pojďme se na to blíže podívat v následujícím článku.

Výhody kožené sedačky

Kůže je již od nepaměti oblíbený materiál, a to zejména pro její přirozený vzhled, nezaměnitelnou strukturu a kvalitu. Kožené sedačky působí elegantním dojmem, jsou velmi příjemné na dotek a řekněme si upřímně - mají nenapodobitelnou vůni.

Mnozí zákazníci nedají na kožené sedačky dopustit, jiní se jich doslova straní. Zatímco první skupina oceňuje zejména kvalitu materiálu a luxusní vzhled, ta druhá se obává, že sedačka v zimě chladí a v létě se na ni lepí pokožka. Díky moderním způsobem zpracování toto tvrzení se již zdaleka nezakládá na pravdě. Dnešní moderní sedačky jsou pocitově mnohem příjemnější, než tomu bylo kdysi.

Dlhotrvácnosť je jednou z hlavních výhod kožené sedačky. Při správné péči vám bude sloužit dlouhá léta, proto se vaše investice, i když vyšší, určitě vyplatí. Kůže je pružný materiál, proto zůstává odolná i v tak namáhavých místech, jako jsou švy.

Jak vybrat kůži pro vaši sedačku

Na trhu je dostupná široká nabídka kůží v různých úpravách a barvách. Mezi nejkvalitnější kůže se řadí anilinové s minimální povrchovou úpravou. Pro tento druh kůže je typická přirozená struktura i s drobnými nedokonalostmi, co jí ještě více přidává na kráse. Časem se na kůži vytvoří patina, která se však nepovažuje za chybu, právě naopak, dodá sedačce neopakovatelný vzhled.

Semianilínové kůže jsou upraveny mořením, přičemž je zachována jejich přirozená struktura a vzhled, ale díky úpravě jsou odolnější. Anilinové a semianilínové kůže nestudí ani se nelepí.

Upravené kůže jsou jedny z nejznámějších a jsou charakteristické sjednoceným povrchem. Jsou vysoce odolné a snadné na údržbu. Při tomto typu kůží se může u některých dostavit již zmíněný pocit lepení se na sedačku. I to se dá jednoduše vyřešit - pro vyšší komfort lze přes pohovku přehodit deku nebo přikrývku. Kožené sedačky však mají výhodu, že pot z nich jednoduše otřete vlhkým hadříkem. Látková sedačka pot vstřebá, co si pak vyžaduje náročnější čištění.

Kožená sedačka BOSS

Kožená sedačka BOSS

Nevýhody kožených sedaček

Za nevýhodu kožené sedačky bychom mohli považovat její cenu. Kožené sedačky jsou podstatně dražší než ty látkové. To na druhé straně vykompenzuje delší životnost a vyšší kvalita.

Kožené sedačky a péči

Někteří zákazníci si myslí, že o kožené sedačky se netřeba starat. Toto tvrzení však není správné. Kožený gauč si totiž vyžaduje pravidelnou, i když nenáročnou, péči a údržbu. Právě díky správnému ošetřování i po letech vypadá sedací souprava jako nová. Jednou za čas je třeba ze sedačky odstranit prach a přetřít ji vlhkým hadříkem. Stejně odstraníte i skvrny, případně další nečistoty. Kožená sedačka nedrží tolik prachu jako látková a snadněji z ní odstraníte i chlupy od vašeho domácího mazlíčka. Kůži je důležité pravidelně impregnovat. Impregnaci kožené sedačky můžete dělat jednou za měsíc, minimálně jednou za rok.

Pokud preferujete teplejší látkové materiály, pak kožená sedačka zřejmě nebude pro vás to pravé. Avšak v případě, že hledáte odolný gauč, který bude téměř nezničitelný a hravě zvládne i "bláznění" vašich dětí, pak se rozhodně vyplatí investovat do kvalitní kožené sedačky.

Kožené sedačky Milenium

Vyberte si z naší bohaté nabídky kožených sedaček tu pravou. Pokud potřebujete poradit nebo pomoci s výběrem, neváhejte se na nás obrátit.