Kdy vyměnit starou sedačku za novou

Sedačka, pohovka nebo gauč. Ať už nazýváte tento sedací kus nábytku jakkoli, jisté je, že jeho koupí počítáte s investicí na několik let. Sedací soupravu většinou měníme až tehdy, když už přestává splňovat své funkce. A kdy je ten správný čas vyměnit starou sedačku za novou?

Kvalitní sedačky jsou navrženy tak, aby se z nich budoucí majitelé mohli těšit dlouhá léta. S tím se počítá od prvotního návrhu sedací soupravy, přes výběr materiálů, konstrukce až po její samotnou výrobu. Stejně, jako ostatní kusy nábytku, i sedačka má svou životnost a postupně se začnou projevovat znaky, které jsou signálem toho, že byste se měli začít poohlížet po novém modely.

Gauč se nehodí do prostoru

Pokud se stěhujete do nového nebo předěláváte obývák, původní sedací souprava už nemusí zapadat do interiéru. Buď nesplňuje potřebné rozměry, nebo se nehodí barva či látka sedačky. Tehdy je ten správný čas vyměnit starý gauč za nový.

Sedačka vrže nebo praská

Mírně vrzání sedací soupravy může být způsobeno uvolněním kovové konstrukce, což se dá odstranit. Vrzání sedačky však může být signálem mnohem závažnějších problémů, jako je např. poškození rámu, kovových komponentů nebo pružin. Pokud se k tomu ještě přidá praskání při sedání či vstávání, třeba nad vaší starou sedačkou vynést nekompromisní ortel a raději se poohlédnout po novém modely. Opravy by mohly být dražší, než koupě nové sedačky.

sedačka ROYCE

Sedací souprava ROYCE

Propadlé sedáky

Kvalita a komfort sedačky záleží hlavně od její výplně. Postupem času se vlastnosti výplně v jednotlivých sedácích mění, výsledkem čehož je prosezený sedačky. První známky opotřebení se začnou projevovat zejména v místech s největším zatížením. Tuto část sedačky je možné opravit, pokud se však poškození projevuje na více místech, raději kupte sedačku novou.

Potah sedačky je zničen

Roky používání se mohou na sedačce podepsat změnou přirozené struktury čalounění, vybledlými a ošoupanými místy nebo celkovou ztrátou barvy. Životnost sedačky sice můžete prodloužit správnou péčí a údržbou, její postupnému opotřebení však zabránit nedokážete.

Pokud i vaše stará sedačka pomalu, ale jistě dosluhuje a zvažujete koupi nového modelu, zavítejte do našeho studia. Rádi vám poradíme a pomůžeme najít nejideálnější sedací soupravu do vašeho obývacího pokoje.