Japandi styl

Víte, co by vzniklo zkřížením japonského a skandinávského stylu bydlení? Japandi styl - jednoduchost, čisté linie a láska k minimalismu. A proč je tento styl tak poupulární? Pojďme se na to podívat.

Japandi představuje spojení skandinávského a japonského stylu, přičemž z každého si vzal to nejlepší. Minimalistický, hřejivý, funkční, elegantní, s trochou nedokonalosti wabi-sabi – to je Japandi. Možná si kladete otázku, jak vůbec došlo ke spojení designů pocházejících z různých koutů světa. Základy stylu Japandi se začaly formovat 150 let zpětně, kdy se dánští umělci, designéři a architekti vybrali hledat novou inspiraci právě do Japonska. Japonský vliv lze vidět i v dnešní dánské keramice, nábytku a architektuře. Naopak, v Japonsku je dánský styl oblíbený již celá desetiletí. Oba designy také spojuje láska ke dřevu a jiným přírodním materiálům. Podobnost najdeme i mezi japonskou filozofií „wabi-sabi“ a dánským stylem „hygge“. Spojuje je myšlenka jednoduchosti, autentičnosti a řemeslného zpracování.

Klíčové prkve Japandi

Klíčovými prvky Japandi stylu jsou jednoduchost, přirozené materiály, neutrální barva a důraz na funkcionalitu. Tento styl je charakteristický čistými liniemi, minimalistickými prostory a harmonií kontrastních textur a materiálů.

Jak si zařídit interiér podle Japandi

Jednoduchost a čistota

Základem stylu japanadi je minimalismus. Při výběru nábytku a doplňků se soustřeďte především na jejich funkčnost a účelovost. Nepřeplňujte prostor zbytečným nábytkem, zaměřte se jen na to, co skutečně potřebujete a využijete. Vybírá si nábytek s jednoduchými a čistými liniemi. Toto vytváří pocit klidu a pořádku v prostoru, umožňující oku odpočinout a mysli se uvolnit.

Zdroj: www.minimalgoods.co, www.frenchconnection.com

Přírodní prvky

Klíčovým prvkem jak pro japonský, tak i dánský styl, je dřevo. Do místnosti proto zakomponujte nábytek, který je z přírodního dřeva. Čím méně povrchových úprav, tím lépe. Ve stylu Japandi se často využívá nábytek a doplňky ze dřeva i ve svém přirozeném, tedy syrovém stavu . Poutavým prvkem jsou i  stěny z dřevěných panelů . Oblíbené materiály jsou ratan, bambus, kámen nebo terakota. Místnosti by neměly chybět rostliny, ať už v květináčích nebo ve vázách.

Zdroj: www.minimalgoods.co

Střídmé a přírodní barvy

Jednoduchost se ve stylu Japandi projevuje i při výběru barev. Neutrální barvy jsou základním kamenem designu Japandi. Vhodné barvy jsou bílá, šedá, béžová, hnědá a černá. Můžete také pracovat s přírodními odstíny zelené nebo modré. Při zařizování obývacího pokoje začněte výběrem barvy sedačky, jelikož ta představuje největší kus nábytku v místnosti. K ní pak jednoduše doladíte ostatní nábytek a doplňky.

Oblíbené jsou i jemné barvy, jako je bledě růžová . Tyto barvy se používají s mírou, jejich funkcí je dodat interiéru nádech tepla a osobitosti. Mohou být použity na polštáře, koberečky nebo přikrývky.

Výběr doplňků

Ve stylu Japandi se upřednostňují doplňky s ohledem na svoji funkčnost a mělo by jich být co nejméně. Například pár knih, vázy nebo keramické nádobí. Preferují se přírodní materiály a textury, které dodají prostoru teplo, jednoduchost a eleganci. Přidejte ještě pár polštářů a deky a výsledek bude dokonalý.