Jaký potahový materiál vybrat na sedačku?

Potah hraje při koupi sedačky důležitou roli. Správná kombinace barev a materiálu dokáže s vaší obývákem udělat doslova divy. Od potahu také záleží, jak dlouho bude sedací soupravy vypadat jako nová a jaká bude její životnost.

Pokud kupujete novou sedačku, určitě přemýšlíte, jaký potahový materiál zvolit. Potahy na sedačky jsou dostupné v široké škále barev, vzorů a struktur. Nejčastěji se vyrábějí z látky, kůže a koženky. Jelikož každá sedačka plní nejen estetickou funkci, ale i užitkovou, je třeba také zvážit, jaká je odolnost potahu vůči opotřebení a náročnost na údržbu.

Látková nebo kožená sedačka?

S touto otázkou se setkáváme v našich prodejnách poměrně často. Pravdou je, že kvalitní kožená sedačka vám vydrží mnohem déle než látková. Kvalita však jde ruku v ruce s cenou, proto je pochopitelné, že kožená sedací souprava je podstatně dražší než látková. Výhodou látkové sedačky je zejména pohodlné sezení, teplejší a na dotek příjemnější materiál

Kožená sedačka má elegantní vzhled a mezi její přednosti patří i minimální údržba. Kůži stačí jednou za 12 měsíců impregnovat, aby si zachovala svůj pěkný vzhled a pružnost. Někteří jí však nevědí přijít na chuť kvůli pocitu chladu v zimě a pocení v létě. Pokud vám na tom až tak nezáleží, můžete tento malý detail vyřešit stylovým přehozem nebo dekou.

Látkové potahy jsou méně odolné než kožené a také se hůře udržují. Čalounění z látky na druhé straně působí v interiéru velmi příjemně a útulně. Na trhu jsou již běžně dostupné materiály, jejichž odolnost vůči opotřebení je na mnohem vyšší úrovni, než tomu bylo kdysi.

Při výběru mezi látkou a kůží se rozhodujte podle toho, zda chcete spíše materiál, o který se nemusíte bát, když něco vylijete, nebo pokud máte dítě, které by vám mohlo na sedačce způsobit nějakou neplechu, resp. jste majitelem domácího mazlíčka. V těchto případech upřednostněte koženou sedačku před látkovou. Budete tak mít méně starostí a snadno si poradíte s údržbou a čištěním vaší sedací soupravy.

Sedačka HOLIDAY

Sedací souprava HOLIDAY

Struktura potahového materiálu

Zapomeňte na chvíli na velikost a barvu sedačky a zaměřte se na strukturu potahu. Může se zdát, že jde pouze o méně podstatnou věc, ale opak je pravdou. Potahové materiály jsou dostupné v různé struktuře a to od hladkých jemných materiálů, přes semišové až po hrubé s výraznou strukturou. Struktura potahového materiálu, jako i jeho kvalita, dokáží ve velké míře ovlivnit naše pohodlí a náladu. Představte si, že po celém dni v práci se zkroutíte na gauč, který vaši pokožku příjemně pohledu a vytvoří vám takové pohodlí, že se nebudete chtít postavit. Může však nastat i pravý opak, kdy vám nekvalitní potah doslova vyvolá nervozitu a stres.

Barba potahového materiálu

Jak vybrat barvu nové sedačky? Vycházejte z toho, jak zapadne do vašeho interiéru. Pokud ještě obývák nemáte zařízenou, začněte s výběrem sedačky a k ní pak barevně a materiálově dolaďte celou místnost. Světlé odstíny dokáží opticky vaši místnost zvětšit, sedačka zahalena do tmavých odstínů se zase stává výrazným prvkem vašeho obývacího pokoje.

Potahové materiály MILENIUM

Chceme, aby vám naše sedačky vytvořili maximální pohodlí, proto nám na výběru potahových materiálů velmi záleží. Mezi to nejlepší z naší nabídky patří kvalitní kožené potahy z hovězí nebo býčí kůže. Potahy Supreme z hebké a vláčné semianlínovej kůže představují absolutní špičku kvality. Řadí se mezi tzv. těžké kůže. Povrchová úprava s pololesklým efektem přispívá k pohodlí a hřejivému pocitu při sezení. Podle testu Martindale dosáhl tento potah hodnotu 50 000, což znamená, že jde o látku s vynikající odolností proti opotřebení.

Pokud hledáte odolné a přitažlivé potahy z textilie, pak vsaďte na kolekci Efficiency®. Na výběr je množství krásných odstínů. Díky jednoduché údržbě a čištění se nemusíte obávat ani světlých barev. Materiály používané pro látky Efficiency® mají vynikající odolnost proti opotřebení. Vaše nová sedací souprava si tak dlouhodobě zachová estetickou kvalitu. Z této kolekce doporučujeme např. potahy Club nebo Velvety.

Z potahových látek jsou mezi zákazníky nejvíce oblíbené Texas, French Velvet, Dublin a Cosmic.

Shrnutí na závěr

Ať už se rozhodnete pro koženou nebo látkovou sedačku v libovolném odstínu, vždy vybírejte od ověřených a důvěryhodných výrobců nábytku. Není totiž látka jako látka a kůže jako kůže. Jen tak budete mít jistotu, že vaše nemalá investice do koupě nové sedačky se skutečně vyplatí a budete se z ní těšit dlouhá léta.