Jak zařídit malý obývák, aby vypadal větší?

Stačí pár šikovných rad a i z malého obýváku se dá vyčarovat stylový prostor. Pojďte se o tom přesvědčit s námi.

Velký vzdušný obývací pokoj, ve kterém se hrdě vyjímá elegantní rozlehlá sedačka, je snem snad každého. Někdy je sice realita trochu jiná, ale ani to vám nemusí bránit v tom, abyste si vytvořili pěkné bydlení.

Začněte výběrem sedačky

Zařídit malý obývák může být mnohdy výzvou. Nevíte jak na to? Začněte od toho největšího kusu nábytku, kterým je sedačka. Pohovka je srdcem obývacího pokoje a její správný vyber dokáže s prostorem udělat doslova divy. Zvažte výrobu sedačky na míru, kde budete mít jistotu, že dokonale zapadne do místnosti. V sedačky MILENIUM si můžete nakomfigurovať gauč přesně podle vašich požadavků a prostorových možnosti. Rohová sedačka vám umožní prakticky využít rohy místnosti. Rozkládací sedačka zase poslouží pro příležitostné spaní pro vás nebo vaše hosty. Ke všem našim modelům sedaček si můžete vybrat potah, jaký se vám líbí.

sedací souprava CUBE

Maximálně využijte prostor

Nesprávné rozložený nábytek častokrát zbytečně ubírá místnost o prostor, který je v malých interiérech obzvlášť důležitý. Pokud zvolíte příliš mnoho nábytku, výsledek může působit stísněně a neútulně. Snažte se ubrat tam, kde se dá. Skvělou volbou do malých prostor jsou rozkládací sedačky, které během dne využijete k sezení a relaxování, v noci zase na spaní. Kvalita rozkládacích sedaček je dnes již na takové úrovni, že snadno najdete model, který je určen pro každodenní spaní. Úložné prostory v malém obýváku jsou obzvlášť důležité. Peřiny, polštáře, knihy nebo ovladače. Kam s tím? Zvolte proto sedačku, která má v sobě zabudované velkorysé úložné prostory. Další vychytávkou je úložný prostor přímo v područkách sedačky. Vše tak bude mít své místo, což opticky přidá obýváku na velikosti. Použít můžete i různé boxy, které jsou dnes velmi kreativní a multifunkční. Vyhněte se masivnímu nábytku a raději zvolte vizuálně lehké kusy.

Kouzlení s barvami

Světlé barvy prostor opticky zvětšují, zatímco tmavé barvy působí přesně opačně. Zařizujte v přírodních barevných odstínech, které místnosti dodají tu správnou atmosféru a zároveň jsou velmi příjemné. Kombinace světlejších tónů s tmavými prvky zase dodají prostoru hloubku. Obývák bude vypadat větší, pokud strop vymalujete bíle.

Osvětlení vytvoří atmosféru

Čím více přirozeného světla, tím lépe. Světlo vizuálně místnost zvětšuje a je také jednou z možností, jak zútulnit prostor a navodit pohodovou atmosféru. Orientaci bytu ne vždy dokážeme ovlivnit a tehdy na scénu přichází umělé osvětlení. Správně zvolené osvětlení tak skutečně dokáže zázraky. Během dne se mění naše nároky na světlo, které jsou mnohdy ovlivněny i činností, kterou právě vykonáváme. Jiné světlo potřebujeme na čtení, sledování televize nebo při setkáních s rodinou a přáteli. Právě proto jsou moderní interiéry vybavené ne jedním, ale hned několika druhy osvětlení. Centrální stropní svítidlo je dobré doplnit nástěnnými svítidly nebo lampou na čtení. Intenzitu světla si tak můžete efektivně regulovat podle vašich potřeb a nálady.