Jak vybrat správnou velikost sedačky

Na velikosti záleží a to obzvláště při výběru sedačky. Nová sedačka by měla svými rozměry dokonale splynout s prostorem a vytvořit tak vizuálně přitažlivý celek. Jak na výběr správných rozměrů sedačky vám poradíme v následujícím článku.

Zvažte účel sedačky

Na začátku si promyslete, k čemu budete sedačku využívat. Máte velkou rodinu nebo často hostíte přátele? Pak je pro vás vhodnou volbou velká sedačka. Podle toho, kolik míst k sezení potřebujete, můžete se rozhodnout mezi sedací soupravou ve tvaru L nebo sedačkou do U.

Máte malý obývací pokoj ? V takovém případě se rozhlédněte po menších sedačkách. Ideálním řešením pro malé místnosti jsou malé rohové sedačky, díky kterým vyplníte prázdné rohy a optimalizujete tak prostor. Skvělou alternativou do malého obývacího pokoje je rozkládací sedací souprava. Můžete ji využít jako postel a zároveň získáte praktický odkládací prostor v jednom. Při výběru sedačky vycházejte z toho, kolik místa k sezení potřebujete. Myliste také na rodinu a přátele. Na základě toho zjistíte, zda potřebujete vícemístnou velkou sedačku, nebo vám postačí dvoumístná sedačka.

Důležitým kritériem je také velikost obývacího pokoje. Do prostorných obývacích pokojů se hodí velká sedačka. Do malého obývacího pokoje zvolte menší sedačku a ponechte dostatek prostoru mezi jednotlivými kusy nábytku, aby výsledný efekt nepůsobil příliš stísněně.

Sedací souprava CUBE-xLeg bez nožiček

Sedací souprava CUBE-xLeg bez nožiček

Zvolte pro sedačku vhodné místo

Sedačka ke zdi, do rohu místnosti nebo v prostoru? Určením místa pro sedačku zjistíte nejen to, jakou velikost potřebujete, ale zároveň vhodný tvar sedačky. Pokud preferujete klasickou sedačku, podle počtu míst k sezení si můžete zvolit dvojsedačku, nebo větší trojsedačku. Sedací souprava ve tvaru L se hodí do rohu místnosti, ale můžete ji umístit i do středu místnosti, pokud disponujete dostatečně velkým obývacím pokojem. Rovněž můžete rozložit v obýváku sedací soupravu do U. U těchto dvou modelů sedačky si pečlivě změřte křídla, abyste měli jistotu, že vám sedačka dokonale zapadne do obývacího pokoje, a zároveň ponecháte dostatečně velký prostor pro přechod.

Praktické rady na závěr

Ještě předtím, než navštívíte prodejnu sedaček, změřte si podlahovou plochu pro novou pohovku. Šikovnou pomůckou je obyčejný karton. Ten rozložte na místě, kde bude stát váš nový gauč tak, aby rozměry korespondovaly s rozměry sedačky. Takto si můžete pohrát s různými konfiguracemi v místnosti a zjistíte tak, jaká velikost sedačky je pro vás optimální. Celou místnost si nakreslete na plánek, a to včetně dalších kusů nábytku.