Jak vybrat dokonalý gauč

Gauč, pohovka, sedačka, ať už tento kus nábytku nazýváte jakkoli, jistě se zhodnemena tom, že je srdcem každé domácnosti. Výběr té správné a kvalitní pohovky není snadný. Přinášíme vám pár tipů, které vám při koupi sedačky mohou pomoci.

ako vybrat sedacku

1. Zohledněte prostor, který máte k dispozici

Než se rozhodnete pro konkrétní model sedačky, je důležité vědět, kolik místa máte k dispozici. Rozměry sedačky by měly být proporcionální k velikosti místnosti a neměly by omezovat pohyb v prostoru. Před návštěvou prodejny změřte prostor, kde plánujete gauč umístit. Nezapomeňte zohlednit délku, šířku a výšku gauče. Šikovnou pomůckou je karton, který můžete naskládat ve velikosti sedačky a umístit na podlahu. Na základě toho snadno zjistíte, zda je zvolená velikost vyhovující.

Zvažte také tvar sedačky. Rohové sedačky mohou být ideální pro větší místnosti nebo pro vytvoření útulné zóny. Menší a kompaktnější modely sedaček zase zapadnou do menších prostor, kde nebudou zabírat moc místa.

2. Styl a design

Výběr gauče by měl být v souladu se stylem a designem vašeho interiéru. Líbí se vám strohé linie, nebo dáváte přednost oblým tvarům? Pokud máte moderní interiér, zvolte gauč s čistými liniemi a  v minimalistickém designu. Máte rádi výzvy? V tom případě se nebojte experimentovat s barvami a sáhněte po sedačce, která upoutá na první pohled. Pokud je váš styl tradiční nebo rustikální, hodí se vám sedačka s tradičnějšími tvary a detaily. To by mohla splňovat například kožená sedačka. Kožené sedačky jsou barevně neutrálnější a dobře se ladí s různými tóny interiéru a jinými kusy nábytku.

3. Materiál a povrchová úprava

Estetická stránka sedačky je sice důležitá, ale nepodceňte ani její funkci . Na správném výběru potahu závisí i celková životnost sedačky. Při výběru gauče zohledněte také materiál a povrchovou úpravu. Materiály, jako jsou kůže, látka nebo semiš mají různé vlastnosti, co se týče komfortu, odolnosti a údržby. Zvažte své potřeby a preference a zvolte materiál, který bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu. Do moderních interiérů jsou velmi populární semišové sedačky. Působí elegantně na pohled a jsou zároveň měkké a velmi příjemné na dotek. Pokud máte děti nebo zvířecího mazlíčka, takový typ sedačky nebude zrovna ideální volba. Mnohem lepší alternativou je kožená sedačka, která je nestárnoucí klasikou. Vyznačuje se odolností a je nenáročná na údržbu. Praktické jsou i látkové potahy se speciální úpravou, které jsou snadno čistitelné a odolné vůči skvrnám.

4. Kvalita konstrukce

Tak, jak je důležitý vnější design sedačky, je podstatné i její vnitřní vybavení . Konstrukce a vnitřní kostra mají vliv na životnost sedačky. Použité pěny zase významně ovlivňují komfort při sezení. V sedačkách MILENIUM je pro nás kvalita použitých materiálů prvořadá. Chceme našim zákazníkům poskytnout sedačky, které budou nejen krásné na pohled, ale vyznačují se i kvalitou a dlouhou životností. Všechny námi použité materiály splňují požadované parametry a jsou od ověřených dodavatelů.

5. Situování sedačky

Pokud toužíte po sedačce, která se stane ústředním bodem vašeho obývacího pokoje, ideální je sedací souprava ovalních tvarů. Takový gauč působí opticky větší a zároveň poskytuje spoustu místa k sezení. Pokud chcete k sedačce přidat křesla, poohlédněte se po jednodušších tvarech sedačky. Do otevřených prostor se hodí gauč ve tvaru L nebo do U. Takový kousek vám pomůže rozdělit místnost na menší zóny, například oddělit kuchyni od obývacího pokoje. Sedačka by měla být orientována tak, aby směřovala k centrálnímu bodu místnosti. Tím může být televizor, krb nebo výhled do zahrady.