Jak umístit gauč v obýváku

Vytvoriť vizuálne príťažlivú obývačku, v ktorej sa budete navyše cítiť príjemne, sa môže zdať ako náročný proces. Okrem správneho výberu sedačky by ste mali myslieť aj na rozloženie sedenia v priestore. 

Umístění sedačky si dobře promyslete

Sedací souprava je královnou každého obývacího pokoje a při zařizování byste měli začít právě od jejího výběru. Promyslete si, jaké rozložení sezení by bylo pro vás nejideálnější a zda je vhodné právě pro váš obývací pokoj. Jelikož se jedná o nábytek, který by měl splňovat nejen estetickou ale i praktickou funkci, zamyslete se, jakou roli bude sedačka u vás doma hrát. Chcete vytvořit reprezentativní místnost, kde budete hostit vaše přátele? Chcete pohodlné místo, kde se natáhnete po náročném dni? Máte děti, které budou sedačku využívat ke svým hrám? Zadefinování účelu sedačky je prvním krokem k tomu, jak rozložit sezení v prostoru.

sedacky milenium

Nechte místnost dýchat

Jednou z hlavních chyb, se kterou se často v obýváku můžeme setkat, je nalepení sedačky na zeď. Odsunutím nábytku dovolíte místnosti dýchat, díky čemuž bude působit opticky větší a vzdušnější. Sami budete příjemně překvapeni, jak takovým detailem docílíte úplně jiného vzhledu vašeho obývacího pokoje.

Zohledněte přístup

Postavte se do dveří obývacího pokoje a zhodnoťte, zda je dostatek místa a  volný přístup k sedačce a křeslům. Dopředu si zvažte, kudy se budete pohybovat a jestli vám v cestě nestojí nějaké překážky. Sedačku budete využívat každý den a určitě nechcete neustále něco objíždět. Jednotlivé kusy nábytku natočte tak, aby vás při sezení na sedačce nerušil pohyb jiných osob, nebo vám nebránil při sledování televize. Sedačka a křesla by měla být od sebe dostatečně vzdálena, aby se zabránilo překážení při procházen.

Vytvořte ohniště

Nasměrujte sedačku a ostatní sezení k hlavnímu bodu- ohništi. Ve většině obývacích pokojů je tímto bodem televizor, nicméně může to být i krb. Sedací nábytek by měl být zároveň mírně natočen do půlkruhu. Váš obývací pokoj tak získá ústřední bod, kterému můžete přizpůsobit ostatní zařízení. Taková orientace působí velmi příjemně, přičemž je ideální pro relax, sledování televize nebo rozhovory s rodinou a s přáteli.

Ak máte v obývačke pekný výhľad z okna alebo presklenú terasu orientovanú do záhrady, snažte sa sedačku umiestniť tak, aby ste mali tento pohľad v dobrom uhle. 

Nezapomínejte na doplňky

I takový nenápadný doplněk, jako je koberec, dokáže s vaším obývacím pokojem udělat doslova divy. Pomocí správného koberce můžete definovat prostor pro sezení, čímž jej opticky oddělíte od zbytku místnosti. Získáte tak jakoby uzavřenou část, která bude působit útulně a stylově. Ideálním doplňkem je konferenční stolek, který plní nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Ujistěte se, že jste jej umístili v dostatečné vzdálenosti od sedačky tak, abyste měli na dosah vše potřebné.

Správný výběr koberce a ostatních doplňků, jako jsou deky a polštáře, dodají místnosti osobitý charakter a pomohou vám vytvořit prostředí, ve kterém budete rádi trávit příjemné chvíle.