Biofilní design pro zdravé bydlení

Biofilní design, často nazývaný také jako design spojený s přírodou, je koncept navrhování interiérů a exteriérů, který využívá přírodních prvků. Tento přístup vychází z předpokladu, že bydlení propojené s přírodou pozitivně stimuluje naše pocity, zmírňuje stres, zlepšuje náladu a také zdraví.

Biofilní design je v současnosti velký trend, který vznikl jako reakce na to, že stále více času trávíme v uzavřeném prostředí interiérů a méně v přírodě. Biofilie je základem filozofie holistického designu, jehož cílem je spojení s přírodou. Podstata tohoto designu spočívá v zakompnování přírodních prvků, což může významně přispět ke zvýšení kvality našeho života. Nemusíte se hned vrhnout na velké předělávky vašeho bydlení, někdy stačí pár drobných změn a výsledek je ohromný.

sedačka PILLOW

sedačka PILLOW

Přírodní a organické materiály

Jedním ze způsobů, jak začlenit biofilní design do svého domova, je zvolit si přírodní materiály . Může se jednat o materiály, jako jsou dřevo, kámen, mramor, které se vyznačují svojí trvanlivostí a jedinečným charakterem. Tyto materiály jsou zároveň ekologické a nezatěžují životní prostředí. S jejich pomocí můžete ve vašem interiéru vytvořit klidnou a harmonickou atmosféru. Zvolte si také doplňky, které jsou v souladu s přírodou, jako je vlna, hedvábí, bavlna, ratan nebo rákos.

Rostliny, květiny a mech

Zelení v interiéru docílíte blahodárného pocitu. Do místnosti vnáší život a pozitivní energii. Rostliny jsou jedním z nejdůležitějších prvků, pomocí něhož lze propojit interiér s přírodou. V tomto směru neexistují žádná pravidla. Moderní jsou pokojové rostliny všech velikostí, mechové stěny, sušené květiny nebo rostlinky ve skle. Pokud nemáte čas starat se o vaši „domácí zahradu“, zvolte si nenáročné rostliny. Patří sem kaktusy, aloe vera nebo sukulenty. Pokojových rostlin nikdy není dost. Důležité je, aby s jejich pomocí vytvořily prostředí, ve kterém se budete cítit příjemně.

Zaměřeno na detaily

Abyste u vás doma docílili biofilního designu, zaměřte se na jednotu teplých barev, přírodní materiály a povrchy. Kvalita nábytku, materiálů a povrchů hraje také velmi důležitou roli, neboť podvědomě ovlivňuje naši psychiku a emoce. Zakomponujte do vašeho interiéru materiály, které jsou příjemné na dotek, jako je dřevo, vlna nebo organické textilie. Pocitu útulnosti můžete dosáhnout i pomocí oblých tvarů měkkých materiálů. Biofilní design podporuje řemeslnou a lokální výrobu a také udržitelnost. Přidejte do vašeho interiéru ručně vyráběnou keramiku, neopracované dřevěné nebo hliněné dekorace. Každý takový doplněk je unikátní a dodává vašemu domovu osobitý charakter.