Barvy roku v interiéru

Pokud se zajímáte o interiérový design, určitě vám neunikla "Barva roku", kterou každoročně vyhlašuje společnost Pantone. Pro tento rok jsou to barvy rovnou dvě. A které to jsou? Pojďme se na to podívat.

Přestože o barvě roku rozhodují odbnorníci, výběr významně ovlivňují globální trendy, aktuální nálada ve světě, dění v designu, módě, kultuře nebo architektuře. S ohledem na tyto vlivy společnost Pantone představila hned dvě barvy pro rok 2021, a to teplou žlutou a studenou šedou. Za ostatních 22 let se tak stalo podruhé, aby na stupínku vítězů stály dvě barvy.

Rozhodnutí institutu pojmenovat dva zdánlivě nesouvisející odstíny jako kolektivní barva roku 2021, je reakcí na náročný předchozí rok ovlivněn pandemickou situací. Podle Pantone by jedna barva nemohla dostatečně vyjádřit to, čím jsme si prošli v minulém roce.

Význam barev

Toto "barevné manželství" má symbolizovat sílu a optimismus. Spojení barev Ultimate GreyIlluminating je pevné, ale zároveň hřejivé a optimistické. Žlutá barva představuje pozitivní postoj k životu, hravost, spojuje se s hodnotami jako vitalita, klid a mír. Do interiéru vnáší sluneční svit a navozuje pocit štěstí. Šedá barva nemá působit negativně, naopak, je to neutrální barva a symbolizuje stabilitu a klid. Šedou v interiéru lze vnímat jako opěrný kámen a zdroj síly.

sedačka Boss

Šedá a žlutá v interiéru

Obě barvy působí v interiéru velmi moderně, svěže a sofistikovaně. Do prostoru je lze jednoduše zakomponovat pomocí doplňků. Ideální jsou polštářky, závěsy či koberce. Skvělým tipem je také nápadný obraz v žlutých tónech.

Do žluté či šedé můžete zahalit i větší kusy nábytku, jako je sedací souprava. K sedačce ve žlutém tónu se skvěle hodí světle šedá stěna nebo přírodní barvy. Šedý gauč zase dobře zkombinujete s polštáři v černé barvě, čímž dodáte místnosti moderní vzhled a nádech minimalismu. Chcete místnost více rozjasnit? V tom případě sáhněte po polštářích v žluté barvě. Výhodou obou barev je, že se výborně kombinují s jinými barvami a také materiály.

Pokud se rozhodujete o koupi nové sedačky, můžete se inspirovat našimi realizacemi podle aktuálních barev roku.