3 řady při výběru potahové látky na sedačku

Výběr správné potahové látky pro váš gauč ve velké míře závisí na vašem životním stylu, potřebách a preferencích. Sepsali jsme pro vás 3 rady, které vám pomohou při hledání vhodného potahového materiálu na sedačku.

1. Všímejte si materiálu

Materiál je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru potahu na sedačku. Co se týká potahových látek, výběr je opravdu pestrý. V nabídce naleznete množství barev, vzorů, struktur a provedení. Kromě vizuální stránky se však vyplatí potah zhodnotit více do hloubky. Právě na  kvalitě potahové látky totiž záleží, jakou bude mít vaše sedačka životnost. Toto jsou nejdůležitější kritéria, na která byste se měli zaměřit:

poťah na sedačku

Odolnost

Odolnost potahové látky se hodnotí na základě testu Martindale. Tento parametr hovoří o tom, do jaké míry dokáže látka odolávat oděru. Většina potahů splňuje odolnost nad 30 000 cyklů , což je naprosto dostačující pro použití v domácnosti. Tyto látky jsou ideální také pro rodiny s dětmi, kde se očekává, že sedačka bude muset čelit vyšší zátěži. Potahy na sedačky přesahující 50 000 bodů se již považují za extrémně odolné. Běžným používáním však více než 50 tisíc oděrů neuděláte ani za 10 let.

Persistence barvy

Barevná stálost je schopnost látky udržet si barvu i po dlouhém používání. Tato vlastnost potahu je do velké míry ovlivněna i způsobem používání sedačky nebo jejím umístěním. Sedačka by neměla být dlouhodobě vystavena slunečním paprskům nebo se nacházet v blízkosti krbu.

Žmolkovatelnost

Žmolky na sedačce mohou vzniknout zejména při tření oblečení o potahovou látku. Tvorba žmolků se hodnotí na stupnici od 1-5, přičemž platí, čím vyšší číslo, tím je potah odolnější. Látky určené pro čalounění by měly dosahovat hodnoty 4 až 5. Žmolkovatelnost se měří například odíráním a praním.

2. Informujte se na čištění potahu

Při výběru potahu na sedačku zvažte, jak snadno se čistí. Dnešní moderní potahy jsou upraveny speciální technologií, která udrží látku čistou a zabraňuje propouštění tekutin. V případě vzniku nežádoucí nehody sedačku jednoduše vyčistěte, přičemž na potahu nezůstanou žádné skvrny. Takové potahové látky naleznete v naší nabídce z kolekce Efficiency.

3. Dejte na pocit

Váš pocit by měl být hlavním kritériem, na jehož základě si vybrat potahovou látku na sedačku. Správný potahový materiál ve značné míře přispívá k tomu, že se na sedačce cítíme příjemně. Naopak levný a nekvalitní materiál dokáže vyvolat opačné pocity. Ještě pro samotnou koupí sedačky si potah dobře otestujte. Posaďte se a přejděte po potahu rukama. Je hebký nebo draplavý? Hřejivý nebo chladný? Tak snadno zjistíte, zda je daný materiál pro vás vhodný. Jen se správným potahem dokážete na vaší sedačce trávit dlouhé a příjemné večery.